Viata de familie- predica 6

 Etapele de crestere a copiilor          Pv.4:1-4

 

1 Ascultaţi, fiilor, învăţătura unui tată, şi luaţi aminte, ca să pricepeţi; 2 căci eu vă dau sfaturi bune:
nu lepădaţi învăţătura mea.
3 Căci cînd eram încă fiu la tatăl meu, şi fiu gingaş şi singur la mama mea, 4 el mă învăţa atunci, şi-mi zicea: „Păstrează bine în inima ta cuvintele mele, păzeşte învăţăturile mele, şi vei trăi!

-D a impartit proprietatile Sale cu noi, dar noi trebuie sa directionam sagetile

Ps.127:3,4 Iată, fiii sînt o moştenire dela Domnul, rodul pîntecelui este o răsplată dată de El. 4 Ca săgeţile în mîna unui războinic, aşa sînt fiii făcuţi la tinereţă.

-preocuparea noastra pt copii trebuie sa fie mantuirea sufletului (nu ce sport va face, la ce instrument va canta, la ce scoala va merge)

-avem o misiune incredintata si viata este scurta Ps.90:12  Învaţă-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă!

 Etapele de dezvoltare ale copiilor

 

1   0-7 ani,  Etapa adaptarii la regulile vietii – mama e foarte acceptata

copiii actioneaza mai mult pe baza de sentimente decat pe logica, nevoia lor principala este instruirea, educarea, vor trebui corectati mult.

-ei au o deschidere puternica spre parinti, invata din raspunsurile care le primesc de la parinti si parintele trebuie sa  stie sa raspunda (Ex. tata si copilul la oras)

-un monitor de calculator pe care nu e scris nimic / se nasc cu capacitatea de a umbla, de a vorbi, dar trebuie sa-i invatam, sa-i educam (efort, sacrificiu)

-Ex. D ne da un exemplu in relatia cu poporul sau, dupa 430 de ani in Egipt, inainte de a zecea urgie

23 Cînd va trece Domnul ca să lovească Egiptul, şi va vedea sîngele pe pragul de sus şi pe cei doi stîlpi ai uşii, Domnul va trece pe lîngă uşă, şi nu va îngădui Nimicitorului să intre în casele voastre ca să vă lovească. 24 Să păziţi lucrul acesta ca o lege pentru voi şi pentru copiii voştri în veac.
25 Cînd veţi intra în ţara, pe care v’o va da Domnul, după făgăduinţa Lui, să ţineţi acest obicei sfînt.
26 Şi cînd vă vor întreba copiii voştri: «Ce însemnează obiceiul acesta?» 27 să răspundeţi:«Este jertfa de Paşte în cinstea Domnului, care a trecut pe lîngă casele copiilor lui Israel în Egipt, cînd a lovit Egiptul, şi ne-a scăpat casele noastre.“ Poporul s’a plecat, şi s’a închinat pînă la pămînt.
28 Şi copiii lui Israel au plecat, şi au făcut cum poruncise Domnul lui Moise şi lui Aaron; aşa au făcut.

-la inceput copiii vor percepe ca un ritual jertfa mielului si vor intreba dar de ce faceti asta? (mielul e un animal care isi strange limba intre dinti cand este injunghiat, se uita in ochii celui care-l sacrifica, si tata trebuia sa stie sa raspunda, e o realitate , am fost robi si acum suntem liberi “paste” – inseamna a trece pe langa

-copiii nu inteleg nimic, dar vine vremea cresterii, cand copiii se definesc cu toate aceste lucruri, amintiri.

Valorile care trebuiesc transmise copiilor

Pv.1:1-4 1 Pildele lui Solomon, fiul lui David, împăratul lui Israel, 2 pentru cunoaşterea înţelepciunii şi învăţăturii, pentru înţelegerea cuvintelor minţii; 3pentru căpătarea învăţăturilor de bun simţ,
de dreptate, de judecată şi de nepărtinire;
4 ca să dea celor neîncercaţi agerime de minte, tînărului cunoştinţă şi chibzuinţă, –

1 invatatura de bun simt (va incepe scoala) Pv.30:33 căci baterea laptelui dă smîntînă, scărpinarea nasului dă sînge, şi stoarcerea mîniei dă certuri.

2 invatatura de dreptate (are tendinte sa ia razna)  Pv.16:8 Mai bine puţin, cu dreptate, decît mari venituri, cu strîmbătate.  Ps.10:18 ca să faci dreptate orfanului şi celui asuprit

3 invatatura de judecata, de mustrare, de corectare Pv.3:12 Căci Domnul mustră pe cine iubeşte, ca un părinte pe copilul pe care-l iubeşte!

4 invatatura de nepartinire (multi copii trebuie sa-si  imparta jucariile, mancarea, fara egoism)

Rom.2:11  Căci înaintea lui Dumnezeu nu se are în vedere faţa omului.
12 Toţi ceice au păcătuit fără lege, vor pieri fără lege; şi toţi ceice au păcătuit avînd lege, vor fi judecaţi după lege.

 

2   8-12 ani, Etapa imitarii

-copiii au nevoie de modele, copilul invata din modelul parintilor, invata de peste tot, de la colegi / informatia trece pe locul doi. E importanta imaginea pe care o oferim.

-noi luam modelul primit de la Tatal, adica  Isus

David exclama de bucurie in Ps. 32:7,  beneficiul pe care il are din iertarea Tatalui

1 Ferice de cel cu fărădelegea iertată, şi de cel cu păcatul acoperit! 2 Ferice de omul, căruia nu-i ţine în seamă Domnul nelegiuirea, şi în duhul căruia nu este viclenie! 3 Cîtă vreme am tăcut, mi se topeau oasele de gemetele mele necurmate. 4 Căci zi şi noapte mîna Ta apăsa asupra mea; mi se usca vlaga cum se usucă pămîntul de seceta verii. (Oprire) 5 Atunci Ţi-am mărturisit păcatul meu, şi nu mi-am ascuns fărădelegea. Am zis: „Îmi voi mărturisi Domnului fărădelegile!“ Şi Tu ai iertat vina păcatului meu7 Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjuri cu cîntări de izbăvire.

-deci copilul razvratit, s-a trezit ca Tatal este bun si copilul recunoaste ca investitia Tatalui a fost grozava.

-sa ne uitam la raspunsul Tatalui Ps.32:8 8 „Eu – zice Domnul – te voi învăţa, şi-ţi voi arăta calea pe care trebuie s’o urmezi, te voi sfătui, şi voi avea privirea îndreptată asupra ta.“

-te voi invata – investitie teoretica, transmitem informatii de viata, poruncile lui D

-iti voi arata calea – indrumarea fara cuvinte, prin comportamentul nostru, uita-te la mine

-te voi sfatui – am stat langa tine, te-am indrumat, acum ai crescut, mergi pe picioarele tale  sit e voi sfatui

-acum voi avea privirea indreptata asupra ta – acum sunt cu ochii pe tine, te-am invatat-te-am indrumat, acum pune in aplicare

 

A  Ca sa-I inveti ca parinte, trebuie tu ca parinte sa cunosti  invatatura “sa le ai in inima ta”

Deut.6:5-9  5 Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta. 6 Şi poruncile acestea, pe cari ţi le dau astăzi,să le ai în inima ta. 7 Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi, şi să vorbeşti de ele cînd vei fi acasă, cînd vei pleca în călătorie, cînd te vei culca şi cînd te vei scula. 8 Să le legi ca un semn de aducere aminte la mîni, şi să-ţi fie ca nişte fruntarii între ochi. 9 Să le scrii pe uşiorii casei tale şi pe porţile tale.

 

B  Ca sa-i arati calea ca parinte, trebuie sa practici invatatura care i-o dai

-Ex. Tata zice: ascultati de D, mergeti la biserica, aude pe tata  predicand despre darnicie si stie ca tata nu da, aveti incredere in D – iar tata nu are.

1Pet.2:9 9 Voi însă sînteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfînt, un popor, pe care Dumnezeu Şi l-a cîştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v’a chemat din întunerec la lumina Sa minunată;

-“sa vestiti puterile minunate” inseamna care este capacitatea noastra de a reactiona in greutatile vietii, adica puterea noastra de a ne increde in D. (copiii se uita la noi – cum reactionam cand nu-i paine destula, cand cineva iti face rau, increderea in D etc.)

Ex. Cand tata se roaga – D asculta (un copil care il surprinde pe tatal rugandu-se, nu mai am nimic pt deseara Tata, si un vecin a adus o galeata de lapte si ceva bani pt paine.In mintea copilului s-a format aceasta puternica incredere in Dumnezeu.

-O umblare in neprihanire Ps.101:2 Mă voi purta cu înţelepciune pe o cale neprihănită. –
Cînd vei veni la mine?  – Voi umbla cu inima fără prihană, în mijlocul casei mele.

 

3  13-17 ani,  Etapa adolescentei –  etapa  inspiratiei

10-14 ani preadolescenta (perioada pubertatii) intre copilarie si adolescenta   – tatal este cel mai acceptat  

-perioada intrebarilor si a indoielilor (exista Dumnezeu, provin eu din maimuta?)

-lupta pt pastrarea valorilor morale invatate acasa, dar scoala si prietenii isi vor pune puternic accentul in viata lor.

-fetele si baietii cedeaza uneori la presiunea gastilor (dar lupta pt mentinerea principiilor morale

de acasa, care sunt intiparite bine in mintea lor)

 

-Totusi exista doua etape principale in viata unor copii in ce priveste influenta

1 invatatura plina de dragoste si intelepciune a parintilor (copilul este educat, i se vrea binele)

Pv:1.8-14 8 Ascultă, fiule, învăţătura tatălui tău, şi nu lepăda îndrumările mamei tale! 9 Căci ele sînt o cunună plăcută pe capul tău, şi un lanţ de aur la gîtul tău.

2  influenta pacatosilor, grupul de la scoala, gasca de cartier

 10 Fiule, dacă nişte păcătoşi vor să te amăgească, nu te lăsa cîştigat de ei!

-haideti sa privim la un tata intelept, care vede nevoile fiului sau si il pregateste inaintea pericolelor

-copilul nu are valori si convingeri proprii, nu e puternic si din aceasta cauza adopta valorile grupului de care s-a atasat  si e convins ca grupul ii va implinii anumite nevoi:

12 haidem să-i înghiţim de vii, – nevoia de semnificatie, de putere, de dominare asupra altora

13 vom găsi tot felul de lucruri scumpe nevoia materiala, (telefoane, bani de pizza, riccarica telefonica)

14 o pungă vom avea cu toţii!“ – nevoia de prieteni la catarama, nevoia sentimentelor de unitate (unul pt toti si toti pt unul)

-deci copiii au nevoie de grup ca de aer, nu-l poti tinea in casa, dar alegem noi ca parinti un grup cu aceleasi valori

Intrebari

-Adolescentul meu are 16 ani, vrea sa mearga la discoteca, ce sa fac sa-l leg de pat? Lasa-l , dar nu uita sa te asiguri ca i-ai explicat consecintele, viata poate fi distrusa in functie de alegerile tale

-Da, dar copilul meu cere bani sa se distreze! Obligatia noastra ca parinti este sa-i oferim lucrurile indispensabile, hrana si imbracaminte (trimite-l la lucru)

 

4   18-24 ani,    Etapa tineretii – perioada intre adolescenta si maturitate

 

Daniel Corjuc     Maranata Udine  24.04.2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *