Viata de familie-predica 1

Dragostea

-familia este biserica in miniatura, este celula de baza a societatii, locul unde nu exista egoism ci se invata altruismul (altruism – actiune dezinteresata in favoarea altora)

I  Ce este dragostea?

-termenul poate fi  inteles de fiecare in felul lui

DEX. sentiment de afectiune fata de cineva (de atasament, simpatie, prietenie)

-lumea spune: daca n-ar fi o dragoste oarba nimeni nu s-ar mai casatorii

eros dragoste egoista, centrata pe eul meu,

pfileo dragoste prieteneasca care se bazeaza pe oferta reciproca

agape dragostea din D  (lumea spune, e o nebunie sa iubesti in termenii Scripturii – daruindu-te)

-Ca sa intelegem Dragostea,  trebuie sa intelegem cum este D si cum iubeste D

-Dragostea nu este inventia noastra ci ceva ce tine de fiinta lui D.

 

1  D a venit si a vorbit despre dragostea Sa intr-un cadru a suferintei.

Ioan.3:16 Fiindcă atît de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică.

Mat.17:15,16 Doamne, ai milă de fiul meu, căci este lunatic,(somnambul; are halucinatii) şi pătimeşte rău: de multe ori cade în foc, şi de multe ori cade în apă.

-Observam 2 elemente jertfa si apoi compasiune-mila (nu ma daruiesc; nu am compasiune -inseamna ca nu iubesc)

a dat inseamna ca iubindu-ne Tatal a fost deacord cu intruparea lui Isus aratandu-si iubirea jertfindu-se pt noi. sa nu piaranu vreau sa ajunga in iad

-D se defineste in dragoste prin daruire de Sine. Dragostea este ceva ce se da pe sine. ( D a dat, nu ne-a imbratisat si apoi sa zica ati pacatuit , treaba voastra)

Ioan 1:10 Şi dragostea stă nu în faptul că noi am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi, şi a trimes pe Fiul Său ca jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre.

-initiativa e a lui D.

 

2 D vorbeste despre dragoste ca fiind o decizie

In familie cand vorbim despre dragoste vorbim despre o decizie de a ma comporta intr-un anumit fel cu o persoana si nu e vorba doar de sentimente

-dezvoltarea si descarcarea hormonilor nu este dragoste, ci chemari sexuale – spre eros

-Ef.5:25 Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S’a dat pe Sine pentru ea,

-Biblic iubirea este o porunca (lumea zice o iubesc daca are bani, frumoasa, subtirica; scolata)

-standardul lumii spune ca iubirea este un sentiment puternic, nu e adevarat asta ne va deregla gandirea pt ca vom vrea tot mai mult  perfectiunea. Ce facem cand nu mai sunt sentimente?

-uneori nu imi vine sa iubesc pt ca nu sunt D, esenta mea e umana, nu imi vine sa latru pt ca nu sunt caine, dar imi vine sa mananc, sa beau, simt nevoia somnului, pt ca sunt om

Mat.5:44,45 Dar Eu vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvîntaţi pe cei ce vă blastămă, faceţi bine celorce vă urăsc, şi rugaţi-vă pentru ceice vă asupresc şi vă prigonesc,
45 ca să fiţi fii ai Tatălui vostru care este în ceruri;

-dragostea este o decizie pe care o luam pt a ne darui cuiva cum ne-a invatat Isus

-ne iubim copiii chiar daca nu merita si chiar daca ne sfideaza, dar noi decidem sa-i iubim

Ex lui Absalom si David

2Imp.15:1 După aceea, Absalom şi-a pregătit care şi cai, şi cinci zeci de oameni cari alergau înaintea lui.
2 Se scula disdedimineaţă, şi stătea la marginea drumului la poartă. Şi oridecîteori avea cineva vreo neînţelegere şi se ducea la împărat la judecată, Absalom îl chema şi zicea: „Din ce cetate eşti?“ După ce-i răspundea: „Sînt din cutare seminţie a lui Israel,“ 3 Absalom îi zicea: „Iată, pricina ta este bună şi dreaptă; dar nimeni din partea împăratului nu te va asculta.“ 4 Absalom zicea: „De m’ar pune pe mine judecător în ţară! Orice om care ar avea o neînţelegere şi o judecată, ar veni la mine, şi i-aş face dreptate.“

Iubirea tatalui : 2Imp.18:5 Împăratul a dat următoarea poruncă lui Ioab, lui Abişai şi lui Itai: „Pentru dragostea pe care o aveţi faţă de mine, purtaţi-vă blînd cu tînărul Absalom!“ Şi tot poporul a auzit porunca împăratului, dată tuturor căpeteniilor cu privire la Absalom.

 

3 D ne invata ca dragostea isi are vremea ei si pana la vremea ei trebuie sa luptati (unire in trup)

-Cantarea C. 8:4 Vă rog fierbinte, fiice ale Ierusalimului, nu stîrniţi, nu treziţi dragostea, pînă nu vine ea.

– Strigatul unei femei  intr-o relatie de daruire fizica (Solomon si iubita lui pt 7 capitole)

-femeia isi da seama ca a gresit in sentimente sale nu stîrniţi, nu treziţi dragostea adica nu lasati poftele tineretii sa va ademeneasca pînă nu vine ea. – adica, pana nu vine pregatita de D

(lasa dragostea sa  vina prin creierul luminat de D si nu prin trupul infierbantat)

-Tanarul se chinuie astazi; (publicitate; reviste; internet)

acum 200 de ani tinerii se casatoreau mai repede (16-20 ani); astazi sunt cel putin 10 ani cand ei se chinuie pana la casatorie.

-D a creat fiinta umana sa lupte, si ea se dezvolta doar prin lupta (a face o scoala, sa ai un loc de munca, sa-ti pastrezi viata curata; pt adevar – peste tot exista o lupta etc.)

-mersul societatii ne-a furat elementul lupta pt standardul moral; (tinerii vor sa se sinucida pt ca lumea il invata ca el poate sa faca orice, e ca un animal – devine dezichilibrat si dezorganizat moral)

Ex. de lupte

-Iosif, tatal lui Isus Mat.1:24,25 Cînd s’a trezit Iosif din somn, a făcut cum îi poruncise îngerul Domnului; şi a luat la el pe nevastă-sa. 25 Dar n’a cunoscut-o, pînă ce ea a născut un fiu. Şi el i-a pus numele Isus.

-Iosif in casa lui Potifar Gen.39:7 După cîtăva vreme, s’a întîmplat că nevasta stăpînului său a pus ochii pe Iosif, şi a zis: „Culcă-te cu mine!“ 8 El n’a voit, şi a zis nevestei stăpînului său: „Vezi că stăpînul meu nu-mi cere socoteala de nimic din casă, şi mi-a dat pe mînă tot ce are.
9 El nu este mai mare decît mine în casa aceasta, şi nu mi-a oprit nimic, afară de tine, pentrucă eşti nevasta lui. Cum aş putea să fac eu un rău atît de mare şi să păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu?“

-Samson  Jud.14:3

Tatăl său şi mama sa i-au zis: „Nu este nici o femeie între fetele fraţilor tăi şi în tot poporul nostru, de te duci să-ţi iei nevastă dela Filisteni, cari sînt netăiaţi împrejur?“ Şi Samson a zis tatălui său: „Ia-mi-o, căci îmi place.“

-la ce varsta imi este permisa o prietenie cu o fata? (la medii; la liceu; la universitate?)

-cand ai hotarat sa te casatoresti si fata pe care vrei s-o curtezi o privesti ca pe posibila viitoare sotie a ta, atunci.

-cand ai inteles ce fel de persoana esti.

 

 

 

Daniel Corjuc  Udine  21.02.2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *