Predica cool sau hrana spirituala???

Predicarea Expozitiva a Scripturilor

O metoda sanatoasa de predicare (prezentare) a Cuvantului lui Dumnezeu este predicarea expozitiva a scripturilor.

Atunci cand urci treptele amvonului (daca al vostru are!) si esti gata sa predici Cuvantul lui Dumnezeu, in numele Lui, adu-ti aminte de aceste indemnuri:

* Predica onorand Cuvantul lui Dumnezeu.
* Predica pentru a fi placut lui Dumnezeu si nu oamenilor.
* Predica pentru a-i echipa pe crestini pentru lucrarea de slujire a Bisericii.
* Predica pentru a-i incuraja pe cei descurajati si deprimati.
* Predica pentru a-i mustra pe cei nepocaiti.
* Predica in asa fel incat sa fii mai eficace ca data trecuta.
* Predica luandu-te la intrecere cu nimeni altul decat tine insuti.
* Predica pentru a-i inviora si reimprospata pe cei istoviti spiritual.
* Predica inaltandu-l pe Domnul Isus Hristos.

Expozitiunea Scripturii – predicarea expozitorie = expunerea textului, si nu impunerea asupra lui.

CE ESTE PREDICAREA EXPOZITIVA? (sau, ce s-ar presupune sa fie, sa produca? Etc.)

– Predicarea expozitiva exprima exact voia Gloriosului Suveran. Prin ea vorbeste Dumnezeu, nu omul;
– predicarea expozitiva este retinerea gandurilor Duhului. Il aduce pe predicator intr-un contact direct si continuu cu gandul Duhului Sfant care a inspirat Scripturile;
– predicarea expozitiva ii ingaduie predicatorului sa proclame toata revelatia lui Dumnezeu, astfel producand in lucrare sanatate si integritate;
– predicarea expozitiva promoveaza educatia (formarea) biblica a ascultatorilor ei, oferind o bogata cunoastere a adevarurilor mantuitoare;
– predicarea expozitiva poarta amprenta autoritatii divine absolute, interpretandu-ne chiar glasul lui Dumnezeu;
– predicarea expozitiva il transforma pe predicator, fapt care la randul lui conduce la adunari/biserici/congregatii schimbate.

Definirea predicarii expozitionale

O definire preluata: o “expozitie” de automobile a firmei INTEL se face cu scopul de a scoate in evidenta ultimele ei produse. De a le evidentia (scoate inaintea) publicului, sau de a le expune pe standurile expozitiei. La origine cuvantul “expozitie” are sensul de a expune ceva, de a arata, de a scoate la iveala. Produsele pe care firma le are, prin expunerea intr-o expozitie, atrag atentia si ajung sa fie cunoscute.

La fel putem spune ca face si predicarea expozitiva (sau, expozitia Scripturii). Prin acest fel de predicare se presupune sa se expuna sensul original al textului biblic aflat in mintea autorului sub inspiratia Duhului Sfant, in contextul vremii si al culturii, si nu sa se impuna textului biblic ideea unui cititor al lui, mai putin inspirat.

Inca odata, predicarea expozitiva se face prin expunerea ideii textului biblic si nu prin impunerea vreuneia acestuia.

De fapt, Spurgeon a spus-o ca, “daca vorbesti dupa text, nu te vei repeta niciodata”. Iata cum este rezolvata problema prospetimii tale in studiu. Exista un anumit nivel de plictiseala care se instaureaza in studiile noastre atunci cand predicatorul/invatatorul nu urmeaza ideea inspirata de Dumnezeu a unui text biblic, ci isi repeta la infinit crezurile deduse din alte pasaje. Urmarind derularea normala a textului biblic dintr-o carte a unui scriitor biblic, putem ramane proaspeti in tot ceea ce spunem, pentru ca urmam firul inspiratiei initiale si desprindem gandul lui Dumnezeu, prin ceea ce este exprimat in text (il “auzim” pe Dumnezeu!). Vedem in Biblie ca rareori Dumnezeu se repeta si atunci cand o face este cu privire la chestiuni foarte importante. Biblia nu este o carte plictisitoare si este grav atunci cand in incompetenta noastra si lipsa noastra de sarguinta in studierea intregului plan al lui Dumnezeu, aruncam asupra ei aceasta impresie.

Diferitele forme de predicare recunoscute sunt urmatoarele:

a) predica tematic (sau, topic, pe subiect),
b) predica textual, si
c) predica expozitorie/expozitiva/expozitionala.

STUDIUL TOPIC (TEMATIC) de regula combina o serie de versete biblice care au mai multa sau mai putina legatura cu subiectul (tema) predicii.

PREDICAREA TEXTUALA foloseste un text sau pasaj scurt care de regula slujeste drept baza, punct de plecare, pentru orice subiect predicatorul alege (doreste) sa discute.

Nici metoda tematica si nici cea textuala nu reprezinta un efort serios de a interpreta, a intelege, a explica, sau de a aplica adevarul lui Dumnezeu in contextul textului biblic folosit.

In contrast, PREDICAREA EXPOZITIVA se concentreaza cu precadere asupra textului (sau, textelor) luate in discutie impreuna, alaturi de, contextele lui (lor). In cartea sa Horton Davies, “Expository Preaching: Charles Haddon Spurgeon” (pag.14; Foundations 66; Ianuarie 1963), el numeste aceasta metoda “predicarea contextuala”, pentru a o diferentia de cea textuala si tematica.

In mod normal expunerea se concentreaza asupra unui singur text al Scripturii, dar mai este uneori posibila si pentru un mesaj tematic, sau teologic, sau pentru un discurs istoric si biografic, a caror natura sa fie expozitorie. O expunere poate trata atat pasaje mai lungi cat si mai scurte. Deci, ea se poate face din orice text, fie mai lung sau mai scurt.

ATENTIA SPORITA CE TREBUIE ACORDATA TEXTULUI

Sa se faca “procesarea” textului biblic

Cineva nu poate spera sa predice cu eficienta fara sa fi parcurs cu atentie si desavarsire textul biblic. Aceasta este singura modalitate prin care cel ce expune poate descoperi (ajunge la, obtine) mesajul lui Dumnezeu. Doi predicatori din ere diferite comenteaza asupra acestui aspect:

Cineva nu poate spera sa predice Cuvantul lui Dumnezeu cu acuratete daca mai intai nu s-a angajat intr-o exegeza atenta si completa a textului sau. In aceasta consta problema deoarece o exegeza competenta necesita timp, efort mintal, “sange, sudoare si lacrimi”, toate saturate cu o doza enorma de rugaciune. (John A.Sproule, “Biblical Exegesis and Expository Preaching”, lectura nepublicata tinuta la Grace Theological Seminary, Winona Lake, Ind., 1978, pag.1)

Ilustratia lui John F. MacArthur

Va veti descoperi de indata ignoranta ca si predicator/invatator …

O modalitate de a descrie predicarea expozitiva este de a identifica ce anume ea NU ESTE.

1. Nu este un comentariu cursiv cuvant cu cuvant si verset cu verset, lipsit de unitate, de idee sau de o directie.
2. Nu reprezinta o serie de comentarii la intamplare si de remarci nonsalante, “scoase din burta”, facute asupra unui pasaj, fara a se avea in spate o exegeza completa sau o ordine logica.
3. Nu este o masa de idei fara legatura intre ele, de sugestii si de concluzii bazate pe sensul de la suprafata al unui pasaj, dar care nu sunt sustinute de catre un studiu profund si serios la textului.
4. Nu este exegeza pura, indiferent de cat de savanta este, lipsita de o tema, teza, schita, sau elaborare.
5. Nu este doar o schita structurala a unui pasaj sprijinita de cateva comentarii pertinente, dar lipsita de orice elemente retorice sau homiletice.
6. Nu este o predica tematica ce foloseste la intamplare parti ale pasajului, dar omitand discutarea altor parti la fel de importante.
7. Nu este o colectie schiloada de descoperiri gramaticale si citate din comentarii (ale altora) si lipsita de o fuzionare a acestor elemente intr-un mesaj atragator, interesant si convingator.
8. Nu este o discutie de tipul lectiei de Scoala Duminicala, ce are o schita a continutului mesajului, o exprimare banala si o fervoare puerila, dar lipsita de un continut si o retorica.
9. Nu este o citire a Bibliei care asociaza un numar de versete luate la intamplare dar care trateaza o tema comuna, dar fara a fi analizate intr-o maniera gramaticala si contextuala.
10. Nu este o banala discutie de la adunarea de rugaciune care sa combine un comentariu superficial, niste remarci neconcludente, sugestii intamplatoare si reactii personale intr-un mesaj semi-inspirat, dar lipsit de beneficiul unui elementar studiu contextual si elemente morale.

ALTE SUGESTII!

– invata Cuvantul, nu pentru a pune sau adauga poveri insuportabile pe umerii oamenilor –> pacatul le este suficient!… ci pentru a le tamadui inimile si pentru a-i elibera (fariseii au facut-o, precum si multi alti lideri religiosi de-a lungul veacurilor; multi cand se vad in pozitia de a invata Biblia cred ca lor le revine raspunderea de a-i “pune la treaba” pe copiii lui Dumnezeu si nu ingaduie Cuvantului sa le vorbeasca acestora si sa-i motiveze El sa faca ceva pentru imparatia Lui!)
– abordeaza Cuvantul cu respect. Nu este o carte omeneasca, nu noi am inspirat-o!
– incearca sa intelegi contextul
– incearca sa descoperi sirul logic al ideilor dintr-un pasaj
– gaseste ideile subordonate
– in paralel, dezvolta-ti teologia
– bizuieste-te pe lucrarea Duhului Sfant
– verifica diversele doctrine prin comparatie cu atributele lui Dumnezeu
– fii dispus sa afirmi ca asa stau lucrurile fiindca Scriptura spune asa!
– nu incerca sa explici ambele laturi ale unei probleme daca inveti dintr-u pasaj care priveste doar o singura latura a problemei
– ramai credincios (fidel) textului, invatand ceea ce este in text si in contextul acestuia
– gaseste aplicatii practice predicii
– foloseste dovezi, ilustratii, citate, si exemple pentru a sublinia un adevar
– studiaza cuvintele cheie ale unui pasaj in limba lor originala (ebraica si greaca)
– foloseste-ti corpul intr-un mod cuvenit (nu ingadui vasului sa strice continutul!)

Predicarea trebuie sa fie expozitiva (expunere).

Pregatirea vorbitorului

De vreme ce Dumnezeu trebuie sa fie sursa mesajului expozitoriu, cel ce-l ofera trebuie sa se afle la randul lui intr-o comuniune (partasie) intima cu Dumnezeu. Aceasta este singura modalitate prin care mesajul poate avea cea mai mare acuratete, claritate si putere (eficienta).

Urmatoarele domenii sunt cele ce-l califica pe un om sa se afle la amvon:

– in primul rand, invatatorul/predicatorul trebuie sa fie un credincios in Isus Hristos cu adevarat nascut din nou. Trebuie sa faca parte din familia lui Dumnezeu, pentru ca fiu al lui Dumnezeu sa fie un reprezentant legitim al Tatalui Sau, sau altfel mesajul sau va fi inevitabil corupt.
– acesta trebuie sa fie ales si daruit de catre Dumnezeu pentru lucrarea de invatare si predicare a Cuvantului (Efes.4:11-16; 1Tim.3:2). Pana ce un om nu este imputernicit de Dumnezeu sa-i proclame Cuvantul, acesta va fi inadecvat sa o faca posedand doar o abilitate omeneasca de a o face, dar ineficienta scopurilor lui Dumnezeu.
– invatatorul/predicatorul trebuie sa fie inclinat si pregatit sa studieze Cuvantul lui Dumnezeu. Altfel nu-si va putea implini mandatul precizat in 2 Tim.2:15 si anume de a proclama drept, fara “pareri”, adevarul Cuvantului lui Dumnezeu.
– invatatorul/predicatorul trebuie sa fie primul care trebuie sa se confrunte cu mesajul sau. Acesta trebuie sa-i schimbe lui mai intai, inima, gandirea si purtarea. Ezra oferea modelul perfect: “Caci Ezra isi pusese inima sa adanceasca si sa implineasca Legea Domnului, si sa invete pe oameni in mijlocul lui Israel legile si poruncile” (Ezra 7:10).

AUTOEVALUAREA PREDICARII

I. RUGACIUNE

M-am dedicat eu in permanenta rugaciunii si propovaduirii/slujirii din Cuvant? (Fapte 6:4)
M-am rugat eu pentru oamenii carora le-am predicat? (1 Samuel 12:23)
Am spus eu adevarul in dragoste? (Efes.4:15)
In ce fel am aplicat mesajul intai inimii mele? (2 Tim.2:6)
I-am indrumat eu pe oameni la Dumnezeu? Cat de mult Isus s-a aflat in mesajul meu?
Mi-am pregatit eu mesajul dar nu si pe mine insumi? A fost inima mea pregatita? A fost inima mea aprinsa? Mi-a mistuit inima mesajul?
Le-am slujit intr-adevar oamenilor, sau numai am rostit multe cuvinte?
Am fost eu deschis fata de darurile si puterea Duhului Sfant care sa se manifeste prin mine? I-am ingaduit eu Duhului Sfant sa lucreze prin mine?
L-am cautat intr-adevar pe Domnul pentru acest mesaj? Sau, in studiul meu m-am bizuit doar pe experienta mea din trecut?

II. PREGATIRE

De cat de multe ori mi-am citit textul?
Am memorat textul? Mi-am invatat pe de rost textul meu? Puteam sa-l citez din minte?
A existat un bun echilibru intre observare, interpretare si aplicare?
Mi-am verificat referintele ce privesc pasajul meu? Am prea multe? Fac ele ca textul meu sa fie mai clar?
Cat de mult timp am studiat? Am fost cu adevarat pregatit? Am lasat ceva nepregatit?
Am folosit eu corect alte carti? Am atribuit citatele, ilustratiile autorilor lor, sau mi-am asumat originalitatea?
Cat de mult timp am meditat/cugetat asupra textului meu?
A facut interpretarea mea ca textul sa para mai clar, sau mai confuz?
Mi-am echilibrat eu textul in lumina intregii Scripturii?
Sunt notitele studiului meu atat de clare (bine facute) incat sa pot predica din nou din ele?

III. PREZENTARE

Pot sa-mi afirm/concluzionez cu claritate mesajul meu intr-o singura fraza sau propozitie?
Pot ascultatorii mei sa rezume/exprime tot mesajul meu intr-o singura fraza sau propozitie? Daca da inseamna ca am facut o treaba buna!
A fost schitarea si principializarea studiului meu usor de urmarit?
Cat de mult timp am acordat introducerii?
Cat de mult timp am acordat concluziei/incheierii?
Cat de mult material din studiul meu am prezentat? Am incercat sa-mi predic toate notitele mele si am avut foarte multe?
Am folosit cu intelepciune timpul avut la dispozitie pentru studiu? Mi-am depasit timpul acordat abuzand de rabdarea ascultatorilor mei?
Am staruit prea mult asupra unor subiecte paralele care nu aveau o legatura directa cu tema studiului meu?
Ce procentaj din mesajul meu a constituit aplicatie practica? Cat din mesajul meu a fost aplicatie?
Au putut oamenii sa inteleaga mesajul meu? Au fost ilustratiile mele destul de clare? Au fost detaliile exacte?
M-am straduit sa fiu simplu? Putea un copil sa-mi inteleaga mesajul meu?
Am folosit vreun tic verbal care a distras atentia? Gesturi care sa distraga atentia?
Am folosit termeni prea sofisticati si prea multi care i-au stupefiat pe ascultatorii mei?
Am spus ceva nepotrivit? Am folosit in prezentarea Cuvantului lui Dumnezeu cuvinte stricate si necuvenite? Regret ceva din ce am spus?
Am citit si citat versetele cu atentie, cu putere si cu profunzime?
Le-am vorbit oamenilor? M-am adresat privirilor lor? Inimilor lor?
Am vorbit rar si clar, facand si pauze? M-am adresat atat omului care se afla in spate, cat si celui din primul rand? Sau, am fixat orizontul?
As predica din nou acest mesaj?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *