Introducere in epistola lui Petru

Prima epistola a lui Petru,primele 10 versete

Text:1 Petru .1.1-10

Introducere in epistola lui Petru

1.Simon Petru, (n. ?- d. cca. 67) a fost un pescar din Betsaida (localitate pe malul nordic al lacului Genesareth, astăzi El Aradsch, Siria), unul din primii discipoli al lui Isus din Nazaret. Simon Petru este considerat în mod tradițional ca unul dintre cei doisprezece apostoli. A fost fratele mai mare al apostolului Andrei

În conformitate cu Evanghelia lui Marcu (cea mai timpurie), Petru a locuit în Capernaum, la marginea Lacului Ghenezaret din Galileea. Acolo avea o casă în care locuia cu soacra și soția sa (în acest sens Marcu 1:30-31, precum și Luca 4:38). Conform datelor din Evanghelia lui Ioan, Petru și fratele său Andrei ar fi fost originari din Betsaida (Ioan 1:44).

2.Numele său inițial a fost Simon (în ebraică שמעון, citește “Șimon”). Conform evangheliștilor Marcu, Luca și Ioan, Isus l-a numit “piatră” (în aramaică “Chefa”, “Kepha”), nume consemnat sub forma Πετρος și tradus în latină ca Petrus.

Petru a fost unul dintre întemeietorii primei comunități iudeo-creștine din Ierusalim (împreună cu apostolii Iacob fratele lui Isus și Ioan). A fost de părere că numai evreii pot fi convertiți la creștinism. A avut unele controverse ideologice cu Apostolul Pavel. Pavel a susținut ideea universalității noii credințe, a necesității răspândirii noii religii și la alte popoare, nu numai la evrei,in cele din urma idea aceasta fiind imbratisata si de Petru

3. Cadrul istoric. Aceasta epistola poate fi numita o scrisoare circulara adresata catre „alesii care traiesc ca straini, imprastiati prin Pont, Galatia, Capadocia, Asia si Bitinia”. Aceste cinci regiuni cuprindeau aproape toata Asia Mica de azi. Majoritatea credinciosilor acestor biserici erau dintre neamuri. Crestinii iudei erau in minoritate. Ca misionar al lor (Galateni 2,9)

Nu poate fi determinata data precisa a scrierii acestei epistole. Probabil ca a fost scrisa din Roma, in apropiere de sfarsitul vietii apostolului.

Epistola reflecta existenta unei atitudini ostile fata de crestini – 1 Petru :4,12–16 12 Preaiubiţilor, nu vă miraţi de încercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca să vă încerce, ca de ceva ciudat care a dat peste voi;13 dimpotrivă, bucuraţi-vă, întrucât aveţi parte de patimile lui Hristos, ca să vă bucuraţi şi să vă înveseliţi şi la arătarea slavei Lui.14 Dacă sunteţi batjocoriţi pentru Numele lui Hristos, ferice de voi! Fiindcă Duhul slavei, Duhul lui Dumnezeu, Se odihneşte peste voi.15 Nimeni din voi să nu sufere ca ucigaş sau ca hoţ, sau ca făcător de rele, sau ca unul care se amestecă în treburile altuia.16 Dimpotrivă, dacă suferă pentru că este creştin, să nu-i fie ruşine, ci să proslăvească pe Dumnezeu pentru numele acesta.

Aceasta ar putea sugera ca a fost scrisa in timpul persecutiei lui Nero, care a inceput in anul 64.

Analiza textului,3 teme pentru zidire:

1 Alesii lui Dumnezeu – 1 Petru 1:1

-Alesi-pusi deoparte –sfintiti-sfinti-mostenitori :

2 Tes.2 : 13 Noi însă, fraţi preaiubiţi de Domnul, trebuie să mulţumim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi, căci de la început Dumnezeu v-a ales pentru mântuire, în sfinţirea Duhului şi credinţa adevărului.

 Rom.1:7 Deci vouă tuturor, care sunteţi preaiubiţi ai lui Dumnezeu în Roma, chemaţi să fiţi sfinţi: Har şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, şi de la Domnul Isus Hristos!

Datorita dragostei LUI pentru om ,prin credinta in ISUS si jertfa SA ,suntem un popor ales,sfant,copii ai lui DUMNEZEU.

Considerati neprihaniti prin credinta,fii ai lui Avraam :

Galateni 3: 7 Înţelegeţi şi voi, dar, că fii ai lui Avraam sunt cei ce au credinţă.

,Romani 4: 13 În adevăr, făgăduinţa făcută lui Avraam sau seminţei lui, că va moşteni lumea, n-a fost făcută pe temeiul Legii, ci pe temeiul acelei neprihăniri care se capătă prin credinţă.

Prin credinta in Hristos am primit dreptul de a fi copii ai lui D-ZEU – Ioan 1:12Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu;

2 Transformati pt o viata noua – v.3 Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, care, după îndurarea Sa cea mare, ne-a născut din nou prin învierea lui Isus Hristos din morţi, la o nădejde vie.

Asa cum insusi ISUS ii spune lui Nicodim,trebuie sa fim nascuti din apa si Duh,si de acum nu mai traim noi ci HRISTOS traieste in noi – Gal. 2: 20 Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa, pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine.

Aceasta presupune ca de la nasterea mea din nou , traiesc o viata schimbata in totalitate fata de cea din nainte , in care urmez calauzirea dupa Cuvant si Duh.

ISUS este modelul de viata .Traim in fire dar ne luptam cu ea in fiecare zi incercand cu toate puterile sa fim copii placuti TATALUI.

 

3 Testul credintei –1 Petru 1 :5,6,7 Voi sunteţi păziţi de puterea lui Dumnezeu, prin credinţă, pentru mântuirea gata să fie descoperită în vremurile de apoi!6 În ea voi vă bucuraţi mult, măcar că acum, dacă trebuie, sunteţi întristaţi pentru puţină vreme, prin felurite încercări,7 pentru ca încercarea credinţei voastre, cu mult mai scumpă decât aurul care piere, şi care totuşi este încercat prin foc, să aibă ca urmare lauda, slava şi cinstea, la arătarea lui Isus Hristos,

Asa cum aurul este topit in foc pentru a fi eliminate scoriile (impuritatile), Petru sustine ca si credinta noastra e supusa focului incercarilor de tot felul.

Dovada suprema a unei credinte neclintite –martirajul-

Incepand de la Stefan si pana in zilele noastre DUMNEZEU a avut in fiecare epoca oameni care au demonstrat forta credintei lor prin jertfirea propriei vieti.

Romani.8: 18 Eu socotesc că suferinţele din vremea de acum nu sunt vrednice să fie puse alături cu slava viitoare, care are să fie descoperită faţă de noi.

Romani.8: 35 Cine ne va despărţi pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigonirea, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia?

As dori sa avertizez asupra unui alt fel de incercare a credintei cu care se confrunta crestinii occidentali : materialismul,consumismul,imbuibarea,pierderea valorilor morale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *