Ce invatam din schimbarea la fata

Lu.9:28-36

 

28 Cam la opt zile după cuvintele acestea, Isus a luat cu El pe Petru, pe Ioan şi pe Iacov, şi S’a suit pe munte să Se roage. 29 Pe cînd Se ruga, I s’a schimbatînfăţişarea feţei, şi îmbrăcămintea I s’a făcut albă strălucitoare. 30 Şi iatăcă stăteau de vorbă cu El doi bărbaţi: erau Moise şi Ilie,
31 cari se arătaseră în slavă, şi vorbeau despre sfîrşitul Lui, pe care avea să-l aibă în Ierusalim.
32 Petru şi tovarăşii lui erau îngreuiaţi de somn; dar, cînd s’au deşteptat bine, au văzut slava lui Isus, şi pe cei doi bărbaţi cari stăteau împreună cu El. 33 În clipa cînd se despărţeau bărbaţii aceştia de Isus, Petru a zis lui Isus: „Învăţătorule, este bine să fim aici; să facem trei colibe: una pentru Tine, una pentru Moise şi una pentru Ilie.“ Nu ştia ce spune. 34 Pe cînd vorbea el astfel, a venit un nor, şi i-a acoperit cu umbra lui; ucenicii s’au spăimîntat, cînd i-au văzut intrînd în nor.
35 Şi din nor s’a auzit un glas, care zicea: „Acesta este Fiul Meu prea iubit: de El să ascultaţi.“
36 Cînd s’a auzit glasul acela, Isus a rămas singur. Ucenicii au tăcut, şi n-au spus, în zilele acelea, nimănui nimic din cele ce văzuseră.

-schimbarea la fata a avut loc pe muntele Tabor, 588 m deasupra nivelului marii (altii spun ca a avut loc pe muntele Hermon)

contextul: Isus intreaba “cine zic oamenii ca sunt eu?” apoi  “Isus vesteste moartea Sa – Petru il cearta”

 

1 v 28, 29 Doar in prezenta Tatalui se produce transfigurarea

– Fundamentala este rugaciunea, pt ca prin ea Isus intra in contact, comuniune cu Tatal

– primeste o infatisare noua si vesminte noi   (Ex. copilul care plange si vine mama)

-Marcu descrie albeata hainelor in capitolul.9:3   3 Hainele Lui s’au făcut strălucitoare şi foarte albe, de o albeaţă pe care nici un nălbitor de pe pămîntn’o poate da. ca cea din Ap.7:9,13,14 care vorbeste despre frumusetea harului lui Isus 9 După aceea m-am uitat, şi iată că era o mare gloată, pe care nu putea s’o numere nimeni, din orice neam, din orice seminţie, din orice norod şi de orice limbă, care stătea în picioare înaintea scaunului de domnie şi înaintea Mielului, îmbrăcaţi în haine albe, cu ramuri de finic în mîni; 13 Şi unul din bătrîni a luat cuvîntul, şi mi-a zis: „Aceştia, cari sînt îmbrăcaţi în haine albe, cine sînt oare? Şi de unde au venit?“ 14 „Doamne“, i-am răspuns eu, „Tu ştii“. Şi el mi-a zis: „Aceştia vin din necazul cel mare; ei şi-au spălat hainele, şi le-au albit în sîngele Mielului.

-in pilda nuntii fiului de imparat a venit un smecher Mat.22:12,13 12«Prietene,» i-a zis el, «cum ai intrat aici fără să ai haină de nuntă?» Omul acela a amuţit. 13 Atunci împăratul a zis slujitorilor săi: «Legaţi-i mînile şi picioarele, şi luaţi-l şi aruncaţi-l în întunerecul de afară; acolo va fi plînsul şi scrîşnirea dinţilor.

Modelul de biruinta a lui Isus  este prin rugaciune 

Mat.14:23  După ce a dat drumul noroadelor, S’a suit pe munte să Se roage, singur la o parte. Se înoptase, şi El era singur acolo.

Mar.6:46 Dupăce Şi-a luat rămas bun dela norod, S’a dus în munte, ca să Se roage.

Lu.6:12  În zilele acela, Isus S’a dus în munte să Se roage, şi a petrecut toată noaptea în rugăciune către Dumnezeu.

Lu.18:1   Isus le-a spus o pildă, ca să le arate că trebuie să se roage necurmat, şi să nu se lase.

-de ce nu avem calauzire, directie, claritate, nu ne insuram, boli, suferinte, pt ca nu avem partasie cu Tatal

Lu.22:44 A ajuns într’un chin ca de moarte, şi a început să Se roage şi mai fierbinte; şi sudoarea I se făcuse ca nişte picături mari de sînge, cari cădeau pe pămînt.

Fap.10:9 A doua zi, cînd erau pe drum şi se apropiau de cetate, Petru s’a suitsă se roage pe acoperişul casei, pela ceasul al şaselea. 10 L-a ajuns foamea, şi a vrut să mănînce. Pe cînd îi pregăteau mîncarea, a căzut într’o răpire sufletească.

Secretul transformarii noastre spirituale sta in partasia, in contactul  cu Isus

 

2 Doar in  prezenta Tatalui avem descoperiri ceresti, lumina clara

v30  Şi iată că stăteau de vorbă cu El doi bărbaţi: erau Moise şi Ilie, Moise si Ilie care reprezentau legea si prorocii, acum il inalta pe Isus, sfarsitul legiiLu.16:16 Legea şi proorocii au ţinut pînă la Ioan; de atunci încoace, Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu se propovăduieşte: şi fiecare, ca să intre în ea, dă năvală.

-legea si prorocii nu ne mai dau directie, ci Cuvantul ne da directie

-atat Moise (Sinai) cat si Ilie (Horeb) au avut experinte, viziuni pe acesti munti cu D si au parasit viata aceasta fara mormant.

-v31 şi vorbeau despre sfîrşitul Lui, pe care avea să-l aibă în Ierusalim. adica vorbeau despre o noua salvare a omenirii prin jertfa lui Isus. Ucenicii nu intelegeau si nu puteau sa conceapa ca salvarea va avea loc prin moartea lui Isus .

Transfigurarea este o anticipare a gloriei lui Isus dupa inviere, transfigurareapt ucenici are o valoare pedagogica, este o scoala care ii invata si ii pregateste pe cei trei ucenici pt evenimentul grandios – crucificarea

 

3 Isus ne permite sa obosim, dar nu ne permite sa ne ascundem prin biserici decat pt incarcare, partasie cu Tatal

-v 32 Petru şi tovarăşii lui erau îngreuiaţi de somn; dar, cînd s’au deşteptat bine, au văzut slava lui Isus, şi pe cei doi bărbaţi cari stăteau împreună cu El avem voie sa obosim, dar nu avem voie sa ne oprim sau sa dam inapoi. Sa umblii cu Isus si sa adormi?

-uneori suntem confuzi, a fost si Avraam  Gen.12:11-13 Cînd era aproape să intre în Egipt, a zis nevestei sale Sarai: „Iată, ştiu că eşti o femeie frumoasă la faţă. 12 Cînd te vor vedea Egiptenii, vor zice: «Aceasta este nevasta lui!» Şi pe mine mă vor omorî, iar pe tine te vor lăsa cu viaţă. 13 Spune, rogu-te, că eşti sora mea, ca să-mi meargă bine din pricina ta, şi sufletul meu să trăiască datorită ţie.“

– a fost si Sara Gen.30:3 Ea a zis: „Iată roaba mea Bilha; culcă-te cu ea, ca să nască pe genunchii mei, şi să am şi eu copii prin ea.“

– a fost si Iosua 24:15 cand nu mai intelegea poporul  alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi: sau dumnezeilor cărora le slujeau părinţii voştri dincolo de Rîu, sau dumnezeilor Amoriţilor în a căror ţară locuiţi. Cît despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului“.

-a fost si Ilie 1Imp.19:4  El s’a dus în pustie unde, după un drum de o zi, a şezut subt un ienuper, şi dorea să moară, zicînd: „Destul! Acum, Doamne, ia-mi sufletul, căci nu sînt mai bun decît părinţii mei.“

-v 33 ne transmite ca :În clipa cînd se despărţeau bărbaţii aceştia de Isus, Petru a zis lui Isus: „Învăţătorule, este bine să fim aici; să facem trei colibe: una pentru Tine, una pentru Moise şi una pentru Ilie.“ Nu ştia ce spune  inca nu e vremea sa ne odihnim, suntem inca in toiul luptei

este bine sa fim aici”  in prezenta lui Dumnezeu omul doreste sa locuiasca, cortul reprezenta casa calatorului, strainului “nu stia ce spune”  pt ca inca nu e vremea odihnei

 

 4 Isus este Fiul lui Dumnezeu singura cale de salvare

34 Pe cînd vorbea el astfel, a venit un nor, şi i-a acoperit cu umbra lui; ucenicii s’au spăimîntat, cînd i-au văzut intrînd în nor. 35 Şi din nor s’a auzit un glas, care zicea: „Acesta este Fiul Meu prea iubit: de El să ascultaţi.“

-trebuie sa-l ascultam, sa traim cu El, sa traim pt El, este speranta noastra si fericirea noastra

-El este Trimisul, nu exista un alt profet, salvator

Transfigurarea este o etapa importanta in descoperirea lui Isus ca Fiu de Dumnezeu

-Dumnezeirea Lui nu este descoperita prin miracole ci printr-o transformare totala a fiintei Lui

-transfigurarea este momentul pregatirii ucenicilor pt groaza (ma veti vedeadesfigurat)

-poate si noi suntem desfigurati de boala, de rautate, de suferinta, de durere in slujire – dar vine ziua victoriei

 

Daniel Corjuc  22.05.2016 Udine Maranata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *