Ce inseamna sa fii bun ?

Sa fii atent la nevoile celorlati , sensibil , bland , darnic , amabil , gata sa oferi ajutor in orice circumstante , binevoitor , pur si simplu sa fii bun cu cineva . O persoana cu adevarat buna nu asteapta nici un fel de recompense niciodata . Si daca asteptam ceva in schimb .. nu avem bunatate autentica , incercam sa manipulam .

Bunatatea capteaza atentia , mai ales in ziua de azi cand oamenii sunt din ce in ce mai egoisti si centrati asupra problemelor lor multe , sunt fara timp . O persoana care nu e buna e brutala , dura , nepoliticoasa , vrea sa controleze orice situatie sau chiar persoana , vrea sa domine pe cei din jur , vrea sa manipuleze .

Bunatatea adevarata vine din inima .. Ma gandesc adesea .. oare cand cineva incearca sa ma descrie cum sunt ar putea spune despre mine ca am bunatate ? Nu stiu sa raspund sincer la intrebarea asta dar tare mi`ar placea sa fie inclusa si aceasta calitate .

Pe Isus nu l`a parasit bunatatea nici o clipa .. Pe mine ? Sunt multe situatii cand as putea sa fac mai mult si nu fac , din comoditate , din oboseala , din lipsa de timp si poate chiar din cauza egoismului care nu`mi da pace uneori . Dar stiu ca bunatatea nu vine dintr`o data , se invata , se adopta treptat .. chiar daca te`ai ” nascut ” cu ea , ea trebuie mereu exercitata ca sa nu se piarda .

Dar ce sa facem ca sa fim buni ? In primul rand sa ne gandim in fiecare clipa ca ce dorim sa ne faca noua oamenii sa facem si noi asemenea .. Si apoi putem sa ne exprimam bunatatea :

– Prin vorbire . ” Cuvintele pritenoase sunt ca un fagur de miere , dulci pentru suflet … ”
Ce ne costa cu adevarat sa spunem o vorba buna si sa zambim cand vorbim cu cineva ? La urma urmei ne face bine noua , o fata si o inima vesela ne da sanatate fizica . Este dovedit si stiintific ca rasul te face mai sanatos .. Lasa tristetea pe umerii lui Isus si imprastie vorbe bune si frumoase insotite de zambete celor din jur .. Si sa vezi ce efect benefic va avea asupra tuturor ..

– Prin actiune . Sa avertizam pe cineva cand greseste dar cu duhul blandetei , nu cu cearta , repros si critica . Ci cu vorbe calde .. eu adesea dau exemple din viata mea cand nu stiu cum sa spun cuiva ca e rau ce face sau ce`a facut . Caci e usor cu prietenii si cei mai apropiati dar cu unii oameni e mai greu si pana la urma trebuie gasite vorbele care functioneaza pentru persoana respectiva .

– Sa privim intotdeauna in ochi pe cel care vorbeste sau cu care vorbim , sa aratam persoanei respective ca e importanta si e important ce spune .

– Sa facem cele mai mici lucruri cu putinta chiar : sa ajutam pe cineva care a scapat ceva pe jos , sa oferim un loc in fata noastra , sa ne oferim sa facem cumparaturi pentru cineva bolnav , ba chiar sa`i gatim o supa si sa`i ducem , sa facem complimente celor dragi . De multe ori poate nu putem fi fizic langa o persoana dar un telefon de incurajare , o rugaciune facuta impreuna incalzeste sufletul celui in nevoie nemaipomenit . Si eu am observat ca dupa o zi lunga si grea de munca cand vii obosit acasa un salut spus cu bucurie descreteste fetele tuturor din casa si ne incepem seara ca si cum incepem ziua de dimineata .. cu forta si cu bucurie . Si cate nu mai sunt .. !! Insa daca il ai pe Domnul in inima ta si daca scopul tau este ca tot ce faci sa faci ca pentru El , nimic nu ti se va parea greu si in scurt timp bunatatea o sa faca parte din caracterul tau natural .

Si cat de frumos ar fi sa spuna lumea .. ” este un om cu bunatate , il are pe Isus in inima ” . Si ca intotdeauna spun ca daca vrei sa schimbi ceva concentreza`te pe cele bune care vrei sa le obtii nu pe cele rele care vrei sa le inlaturi . Asadar daca vrei sa fii bun , concentreaza`te pe bunatatea pe care vrei so arati in toate si nu pe egoismul pe care trebuie sa`l inalturi .

Sa ne binecuvanteze Dumnezeu cu duhul bunatatii .. In Numele lui Isus . Amin .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *